Web dizajn

Šta je to web dizajn?

Web dizajn je dizajniranje i grafička prezentacija sadržaja prikazanog na internetu u formi web sajta i drugih web aplikacija upotrebom različitih formi medija. Osnovni dizajn većine stranica na web-u napravljen je korišćenjem programskih jezika HTML (XHTML), CSS, i dinamičkog PHP.

Dobar web dizajn mora biti:

  • pregledan da bi se čak i dete od 10 godina znalo snaći na njemu
  • dobar za oko, tj. interesantan za posetioca.
  • Sadržaj pregledan, i da se lako može pratiti struktura web sajta. Nemojte da se posetilac mora mučiti da bi našao neku stranicu. Svaka stranica bi trebala biti udaljena najviše 2-3 klika.
  • Mora biti brz za učitavanje. Prosečni korisnik čeka 8 sekunde, ako se ništa ne dešava, on ide dalje
  • I veoma bitna stvar, mora biti posećen, tj. simpatičan i za posetioce i za internet pretraživače.

Naši sajtovi ispunjavaju sve gore uslove.

Flash web dizajn

Flash je jedna vrsta objekta smeštenog u web prezentaciju. Flash omogućuje webmasterima da naprave razne animacije, igrice ili interesantne menije. Postoji verzija gde je ceo sajt u flash-u, što izgleda veoma atraktivno, ali treba biti oprezan, pošto Google i ostali pretraživači ne vide sadržaj flash-a.

SEO optimizacija

SEO je engleska skraćenica za Search Engine Optimisation, što u prevodu znači web optimizacija sajta za internet pretraživače. Reč je o procesu prilagodjavanja sajta da bi on bio prikladan za lako čitanje internet pretraživača. Zahvaljujući njemu vaš sajt će se naći na vrhu internet pretraživača za vaše glavne ključne reči (Nemojte se zadovoljiti dobrim pozicioniranjem isključivo za ime vaše firme kao ključnu reč - tipična zabluda neiskusnih korisnika)

CMS

CMS je skraćenica iz engleskog "Content Management System", u prevodu sistem za menjanje sadržaja sajta. Zapravo CMS je jedan sajt koji radi u pozadini, i preko njega korisnik može da menja sadržaj svojega sajta, bez da mora da kontaktira web mastera za svaku sitnicu (naprimer dodavanje novoga prizvoda, menjanja cena, itd.). Zahvaljujući CMS sistemu, vlasnik sajta može sam da menja i održava svoj sajt.